Hoe hoog is de toren van de OLV-basiliek?

De laatste maanden hebben we met een aantal mensen discussie gehad over de hoogte van de basiliek. In heel wat publicaties wordt als hoogte 64 meter vermeld. Dit staat ook op de wikipediapagina over de basiliek.

Naar aanleiding van die discussie zijn we teruggegaan naar één van de eerste accurate opmetingsplannen, zijnde die door architect Mathieu Christiaens werden gemaakt op het einde van de negentiende eeuw. Dit is weliswaar een hele tijd geleden dat die plannen gemaakt zijn, maar ondanks het ontbreken van digitale hulpmiddelen, is ook al uit andere plannen gebleken hoe accuraat zijn plannen zijn.

Op basis van zijn plan kwamen we uit op net iets meer dan 55 meter. Een resultaat dat toch wel bijna tien meter scheelt met hetgeen we in verschillende publicaties konden terugvinden.

Een andere bron die we vervolgens geraadpleegd hebben, is het zogenaamde 3D geografisch referentiebestand van de Vlaamse Overheid dat opgesteld is op basis van een zogenaamd digitaal hoogtemodel. In dat model kan je de nokhoogtes van woningen terugvinden. Voor de basiliek kwam dit uit op 54 meter, maar dat is dan gemeten zonder de pinakels.

Voor de zekerheid zijn we ook te rade gegaan bij architect Michel Janssen die de huidige restauratiefases van de basiliek begeleidt. In tegenstelling tot zijn voorganger van honderd jaar gelegen, Mathieu Christiaens, beschikt hij nu wel over digitale meetapparatuur. Hij kwam uit op 55,55 meter, de pinakels meegerekend.

Dus voor eens en voor altijd (of toch voorlopig)… de hoogte van onze basiliek is 55,55 meter.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s